Direct dit artikel delen:

Interview met Cornelia Bosschaart maker van de poffert

Laatste update 18 juni 2018 om 8:04

Cornelia Bosschaart maker Poffert

In onze webshop vind je verschillende Groninger streekproducten. Ze hebben allemaal een verhaal. Wij vinden het belangrijk om dit verhaal te vertellen. Daarom hebben wij de makers van deze producten geïnterviewd. Deze keer het verhaal van Cornelia Bosschaart en haar poffert.

Gerrit en Cornelia Bosschaart hebben een fruitbedrijf in Noordbroek. Zij telen daar appels, peren, pruimen en kersen. Onder de naam Grunneger Heerlyckheid worden hier ook op ambachtelijke wijze producten zoals pofferts en jams gemaakt. Naast het fruitbedrijf is er een plattelandswinkel waar producten worden verkocht. Cornelia was bereid om een paar vragen over de poffert te beantwoorden.

Blueberry Box: Het product / bedrijf in één zin?

Cornelia: Een heerlijk streekproduct uit grootmoeders tijd dat nog altijd wordt gegeten.

Blueberry Box: Hoe ben je op het idee gekomen om dit product te maken?

Cornelia: Iemand anders heeft mij op het idee gebracht. Samen hebben wij de Groninger Poffert ontwikkeld. Nadat zij heeft besloten te stoppen, heb ik dit 10 jaar geleden overgenomen.

Ondertussen kwam de vraag naar een echt Groningse Poffert, dus met ingrediënten uit Groningen. Zo ontstond de Grunneger Speltpoffert. Deze poffert bestaat uit speltmeel / speltbloem uit Pieterburen, melk en boter van boeren uit de regio en eieren uit Winschoten.

Blueberry Box: Wat is nu echt kenmerkend voor het product?

Cornelia: Dat het een oud Gronings gerecht is in een nieuw jasje.

Normaal wordt poffert au bain-marie gekookt, en een trommelpan, tulbandvorm met deksel, wordt in een pan met water gezet. Er wordt nog steeds op deze manier gewerkt, maar dan gaat het beslag in de weckpot. De weckpotten worden in de weckketel geplaatst en geweckt, au bain-marie dus.

De standaard poffert wordt gemaakt met krenten en rozijnen in het meelbeslag, maar tegenwoordig zijn er ook hartige varianten.

Blueberry Box: Is het bedrijf / product aangesloten bij een branchevereniging of een stichting en waarom?

Cornelia: Het bedrijf is aangesloten bij de Stichting Streekproducten Groningen (SPG).

De Speltpoffert heeft het keurmerk, G van Gegarandeerd Groningen. De Groninger Poffert draagt het keurmerk Oet Grunn’n. Beide pofferts worden verkocht in onze plattelandswinkel. Dit is ook een onderdeel van SPG.

Wij zijn aangesloten bij SPG om samen de Groninger producten in de markt te zetten. 15 jaar geleden was daar vraag naar. Tegenwoordig is het verhaal achter het product belangrijker dan het keurmerk.

Blueberry Box: Wat zou je mensen het liefst vertellen over dit product?

Cornelia: Dat het met liefde en plezier wordt gemaakt! En natuurlijk wat de achtergrond van de poffert is. Veel mensen kennen dit product helaas niet meer.

Op zoek naar een poffert geschenk?

Een poffert als geschenk geven? Hier vind je de geschenken

Nog verhaal?

Wil je nog een interview lezen? Bekijk hier alle interviews met onze makers

Direct dit artikel delen: